Så fungerar smaksinnet och hur tungan uppfattar olika smaker.
Smaklokar och papiller på tungan gör det möjligt för oss att uppleva olika smaker. Det är ett komplext system som hjälper oss njuta av mat och skyddar oss från skadliga ämnen.
Papiller är små upphöjningar på tungans yta som ger den dess grova struktur. Det finns fyra typer av papiller: Filiformpapiller - mest talrika, ger tungan dess sammetslika yta. Fungiformpapiller - svampformade, innehåller smaklökar. Foliatpapiller - på tungans sidor. Vallpapiller - stora papiller längst bak på tungan.
Smaklökar är små sensoriska organ som innehåller smakceller. En vuxen har cirka 5000-10000 smaklökar, främst på tungan men även i gommen och svalget. Varje smaklök innehåller 50-100 smakceller som kan känna av olika smaker.
När du äter löser saliven upp smakmolekyler från maten. Molekylerna når smakcellerna i smaklökarna. Smakcellerna skickar signaler till hjärnan via nerver. Hjärnan tolkar signalerna som olika smaker. Luktsinnet samarbetar med smaksinnet för helhetsupplevelsen.
Försämrat smaksinne (hypogeusi) kan bero på ålder, mediciner eller sjukdom. Förlust av smaksinne (ageusi) är ovanligt men kan uppstå vid nervskador. Förändrat smaksinne (dysgeusi) ger konstiga smaker, ofta från mediciner. Muninfektioner kan tillfälligt påverka smaken.
På Art of Dent i Malmö undersöker vi hela munhålan inklusive tungan vid varje kontroll. Vi upptäcker förändringar på tungan och kan hjälpa vid problem med smaksinnet kopplat till munhälsa.
Kontakta oss på Art of Dent för en grundlig kontroll. Ring 040-121 108 eller boka tid online.